Bestin korkealentoinen taistelu pakkasta vastaan

22. marraskuuta 2019 | Viinitarhat | Ben Thomson

Kuvan lähde: Varttunut viininviljelyala (Varttunut viininviljelyala) Delicious Travel

Miten taivaalle kurkottaminen auttaa estämään uhan viiniköynnöksillemme maanpinnalla.

Viininviljelyssä on joitakin haasteita, joihin on vaikea varautua, ja 4. marraskuuta 2017 koettu tuhoisa musta halla oli yksi niistä, joka vaati veronsa. Huolimatta siitä, että viinitarhaan oli asennettu pakkastuulettimia, Bestin Concongellan viinitarhalle välittömästi laskeutunut äkillinen kylmän ilmamyrskyn hyökkäys tuhosi suuren osan hedelmistämme. Näin ollen vuoden 2018 sato oli tuhoutunut. Jos et ole kuullut tarinaa, kirjoitimme pakkasen vaikutuksista aiemmassa postauksessa joulukuun alussa 2017.

Suuren pakkasen käsittely
Pakkaset tekevät viiniköynnöksille suurta tuhoa tiettyinä vuodenaikoina, sillä silmut ja versot sisältävät vettä, joka jäätyy ja laajenee, puhkaisee niiden herkät soluseinät ja tuhoaa ne muutamassa minuutissa.

On sydäntäsärkevää nähdä, miten kova työ, jota teemme vanhojen historiallisten viiniköynnöstemme hoitamiseksi, tuhoutuu yhdellä iskulla. Tiedän myös, että se, että emme pysty tuottamaan viiniä tietystä vuosikerrasta, vaikuttaa asiakkaisiimme ja uskollisiin kannattajiimme. Se, että emme voi julkaista ikonisia viinejämme, kuten Vanhan viiniköynnöksen Pinot Meunier -viiniä, on raskasta, kun tiedämme, että monet asiakkaat odottavat innolla suosikkiviiniensä seuraavaa vuosikertaa, ja toimittajille se aiheuttaa aukon viinilistalle.

Sen jälkeen olemme kuitenkin ottaneet käyttöön joitakin toimenpiteitä, joilla pyrimme jakamaan riskiä ja varmistamaan, että hedelmiä on jatkuvasti saatavilla, jotta voimme tuottaa Great Western -viinejä joka vuosi. Sugarloaf Creekin viinitarhan ostaminen vuoden 2018 lopulla oli Bestin historian merkittävin viinitarhan osto, joka auttoi monipuolistamaan alueen viinitarhoja, joista voimme hankkia rypäleitä. Suuri osa viinitarhasta sijaitsee eri korkeudella kuin Concongellan viinitarha, ja vaikka on vielä aikaista, emme voisi olla innostuneempia hedelmien laadusta. Itse asiassa olemme juuri asentaneet aurinkovoimalaitoksen, jonka avulla saamme lisävirtaa ja varmistamme kestävän kehityksen.

Kumppanuus Grampians Helicoptersin kanssa
Toinen merkittävä aloite, jota olemme kokeilleet tärkeimpinä aikoina, kun viiniköynnökset puhkeavat, on kumppanuutemme Grampians Helicoptersin kanssa. Tämä menetelmä auttaa torjumaan hallaa käyttämällä helikopterin pyöriviä potkureita lämpimän ilman siirtämiseen viinitarhojen ympärille, jotta estetään kylmän ilman inversiokerroksen asettuminen alueelle. Se saattaa kuulostaa monimutkaiselta, mutta itse asiassa sitä käytetään monilla viileän ilmaston alueilla ympäri maailmaa.

Näin se toimii:

Viime vuoden elokuussa asensimme viinitarhoihin valaistusjärjestelmän, jonka avulla voimme mitata lämpötiloja. Valaisimet poistetaan marraskuun puolivälin jälkeen ja asetetaan takaisin elokuussa, kun viiniköynnökset alkavat herätä henkiin seuraavaa kasvukautta varten. Valot on asennettu pylväisiin, ja ne on kytketty viiniköynnöksen lämpötila-antureihin, ja valot ilmoittavat lämpötilan muutoksista. Vihreät valot merkitsevät siis lämpötilan vaihtelua 1 °C:sta 3 °C:seen, valkoiset valot 1 °C:sta 0 °C:seen ja punaiset valot 0 °C:sta -1 °C:seen. Alle -1 °C:n lämpötilan vilkkuvat punaiset valot merkitsevät viiniköynnöksen kuolemaa ja mahdollisia ongelma-alueita.

Jos odotamme pakkasta, soitamme Grampians Helicoptersille edellisenä iltana, jotta helikopteri on tarvittaessa paikan päällä valmiina. Asetan kännykkääni hälytyksen, joka soi, kun lämpötila nousee 3 °C:een, ja menen sitten viinitarhalle seuraamaan valoja ja lämpötiloja. Näin saan selville, kuinka kylmä on, ja tarvittaessa soitan Grampians Helicoptersin tiimille apua.

Yön kylmin ajanjakso vaihtelee, ja helikopteri voidaan kutsua paikalle milloin tahansa kello 1:n ja 5:n välisenä aikana, riippuen kylmyyden vakavuudesta, lämpötilasta ja niin edelleen. Lentäjä Justin saattaa siis leijua helikopterissa kahdesta viiteen tuntia. Tämä saattaa kuulostaa kalliilta, mutta se on paljon kustannustehokkaampaa kuin se, että koko sato menetetään ja viiniä ei pystytä tuottamaan.

Justinilla on helikopterissa lämpötilamittari, joka määrittää leijumakorkeuden. Hän nousee istumaan inversiokerrokseen, ja pyörivä potkuri siirtää lämpimän ilman alaspäin. Lämpötila inversiokerroksessa voi olla noin 7-9 °C, kun taas maanpinnalla lämpötila on 5 °C. Myös pakkaspuhaltimet auttavat prosessia, kun lämpimämpi ilma on työnnetty alas niiden alapuolelle.

Ilmassa ollessaan Justin liikkuu ympäri viinitarhaa etsien punaisia valoja ja leijuu sitten kyseisen alueen ympärillä, kunnes ne vaihtuvat. Tämä hajottaa ilmaa, ja vaikka ilma on edelleen kylmää, vahingot jäävät mahdollisimman vähäisiksi, koska se ei jää yhteen paikkaan. Voit itse nähdä vaikutuksen tästä Grampians Helicoptersin Instagramissa julkaisemasta kuvasta – vihreät rivit ovat paikkoja, joiden yläpuolella helikopteri on leijunut, kun taas valkoinen kaistale on huurteen peittämää ruohoa, jonka yli se ei ole lentänyt.

Hallaa vastaan käytävän sodan voittaminen
Seon ollut hieno paikallinen kumppanuus. Tänä vuonna helikopteri on toiminut kolme kertaa historiallisella Concongella-viinitarhallaviinitilan vieressä ja kerran Sugarloaf Creekissä, jossa noin 10 hehtaaria on myös altis pakkasille. Emme ole vielä täysin varmoja, mutta voimme ylpeinä kertoa, että kokeilu on tähän mennessä onnistunut hyvin!