Bestin viinit: Nursery Blockin vähän tunnetut rypäleet.

14 kesäkuuta 2018 | Best’s Wines

bests-wines-nursery-block

Best’s Winesin Nursery Block on aina ollut yksi arvokkaista viinitarhoistamme, ja se on uskomattoman ainutlaatuinen jopa maailmanlaajuisella tasolla. Tämä lohko on 1,2 hehtaarin viinitarha, jonka uskotaan sisältävän Australian ja mahdollisesti koko maailman laajimmat esifylloxera-istutukset. Kokoelman sisällä on istutettu yli 39 erillistä lajiketta, joista kahdeksan on edelleen tuntemattomia ja nimeämättömiä. Kansainväliset viininviljelijät ovat käyneet vuosien varrella tutkimassa ja ottamassa pistokkaita saadakseen lisätietoja joistakin epätavallisista viiniköynnöksistä. Se on elävä museo ja tärkeä osa historiaamme – Best’s suhtautuu erittäin vakavasti tehtäväänsä tämän tärkeän maapallon osan vartijana.

Nykyään Nursery Blockin rypäleet poimitaan huolellisesti käsin, ensin valkoiset lajikkeet, sitten punaiset lajikkeet. Tästä lohkosta ei tuoteta viiniä joka vuosi, koska se riippuu täysin sadonkorjuun olosuhteista. Runsaasti hedelmiä sisältävät Nursery Blockin viinit ovat omaleimaisia ja ilmentävät viinitarhan ainutlaatuista persoonallisuutta.

Shiraz, Sauvignon Blanc, Dolcetto ja Pinot Noir ovat kaikki mukana, mutta joukossa on myös joukko epätavallisempia lajikkeita, jotka eivät välttämättä ole yhtä näkyviä. Näitä rypäleitä sekoitetaan Concongella Blanc -viiniin ja Nursery Block Dry Red -viiniin, mutta niillä kaikilla on mielenkiintoinen historia. Useat niistä ovat harvinaisia, jotkut erittäin harvinaisia. Seuraavassa on joitakin tunnustettuja lajikkeita, joita et ehkä tunne.

VALKOISET LAJIKKEET

Furmint

Furmint on peräisin Unkarista, jossa se tunnetaan parhaiten tunnettujen jälkiruokaviinien, Tokajin, päärypäleenä. Viime aikoina furmint on kuitenkin löytänyt yhä useamman unkarilaisen tuottajan suosion yhden lajikkeen kuivana pöytäviininä, jonka hieno happorakenne ja monimutkaisuus ovat saavuttamassa maailmanlaajuisen suosion.

Dourado

Galego Dourado on erittäin harvinainen rypälelajike, joka on yksi Portugalin Carcavelosin alueen makeiden väkevöityjen viinien avainlajikkeista. Vuonna 2010 Douradoa oli jäljellä vain kuusi hehtaaria koko maassa, jossa sitä viljellään pääasiassa Atlantin rannikolla Lissabonin ympäristössä.

Troven

Troyen on nykyään Ranskassa sukupuuttoon kuollut lajike, ja se oli yksi useista samppanjan valmistuksessa käytetyistä lajikkeista, ennen kuin AOC-merkintäalue päätyi nykyiseen seitsemän sallitun rypälelajikkeen kokoonpanoonsa: Pinot Noir, Pinot Meunier, Chardonnay, Pinot Gris, Pinot Blanc, Pinot Meslier ja Arbane.

Gouais Blanc

Gouais Blanc -viiniä viljellään nykyään harvoin, mutta sitä viljeltiin aikoinaan laajalti eri puolilla Ranskaa, kuten Burgundissa, Champagnessa ja Jurassa. Se on monien eurooppalaisten rypälelajikkeiden, kuten Chardonnayn, Auxerrois’n, Gamay Noir’n ja Petit Meslier’n, esi-isä.

PUNAISET VILJAT

Fer

Ranskalaista Fer-lajiketta tavataan eniten Lounais-Ranskassa, erityisesti Marcillacin AOC-alueen maalaismaisissa punaviineissä. Fer-rypäleiden osuus Marcillac-merkinnällä varustettujen viinien seoksesta on 80 prosenttia, ja loput ovat Cabernet Sauvignonin ja Merlot’n kaltaisia lajikkeita.

Gueuche

Gueuche Noir on lähes sukupuuttoon kuollut ranskalainen viinilajike, jota on perinteisesti viljelty Franche-Comten maakunnassa maan itäosassa. Tutkijat uskovat, että se on sukua rypälelajikkeille kuten Chardonnaylle ja Gamaylle.

Tinta Amarella

Tinta Amarela tunnetaan myös nimellä Trincadeira, ja se on peräisin Portugalista, jossa sillä on tärkeä rooli portviinin tuotannossa. Sitä viljellään edelleen laajalti, erityisesti Douron, Daon ja Alentejon alueilla. Rypäle on tunnettu tummasta väristään ja yrttisistä aromeistaan.

Aubun

Aubun on ranskalainen rypäle, jota viljellään pääasiassa Rhônen laaksossa, ja sitä käytetään pääasiassa sekoitusaineena. Pehmeiden tanniinien ja maltillisen happamuuden ansiosta se soveltuu parhaiten nuorena nautittavien viinien valmistukseen eikä pitkällisen kypsytyksen jälkeen.