Australialainen perinne: Best’s Sparkling Shiraz

1. joulukuuta 2020 | Viinimme | Hamish Thomson

Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää Sparkling Shirazista

Sparkling Shiraz on kiistatta ainutlaatuinen australialainen viini. Voit tuntea, että juhlakausi on lähellä, kun uusia vuosikertoja julkaistaan. Se on tyyli, joka on erityisen tärkeä täällä Great Westernissä, jossa olemme olleet menetelmän edelläkävijöitä 1890-luvulta lähtien ja tuoneet tämän kuohuviinin näyttävän ilmaisun kansainväliselle kartalle. Yhtenä harvoista Sparkling Shiraz -viiniä valmistavista tuottajista kerromme kaiken, mitä sinun on tiedettävä.
.

Mikä on Sparkling Shiraz?

Sparkling Shiraz on yksi Australian ikonisimmista panoksista viinimaailmassa. Sitä tuotettiin ensimmäisen kerran Victoriassa yli sata vuotta sitten, ja tässä tyylissä yhdistyvät vanhan ja uuden maailman parhaat puolet: vertaansa vailla oleva Shiraz, jota kuohuviinin loistava kuohuvuus korostaa.

Kipinöivä Shiraz ei ole aivan niin epätavallista kuin miltä se aluksi vaikuttaa. Useimmissa kuohuviineissä käytetään osaa punaisista rypäleistä – joko Pinot Noiria, Pinot Meunieria tai molempia – aivan kuten vuoden 2016 C. M. T Méthode Traditionnelle-kuohuviinissämme. Italiassa punakuohuviiniä kutsutaan nimellä Lambrusco, vaikka se onkin eri tyylinen kuin se, mitä me teemme täällä.

Kuohuvaa Shirazia valmistetaan nykyään muutamilla Australian viinialueilla. On ikonisia tuottajia, jotka ovat tehneet tyylistä kuuluisan, ja muita, jotka alkavat kokeilla tyyliä. Se on erityisen suosittua Grampiansin alueen viinitiloilla, kuten Seppeltillä. Muita tuottajia ovat Rockford Black Shiraz, Primo Estate Joseph Sparkling Red, Bleasdale Vineyards ja The Black Chook.
.

Miten Sparkling Shiraz valmistetaan?

Sparkling Shirazin valmistusprosessi on samanlainen kuin minkä tahansa muun kuohuviinin. Kuohuviiniä voidaan valmistaa useilla eri tavoilla, mutta tärkein menetelmä on méthode traditionelle. Menetelmän erityispiirre on, että käyminen tapahtuu jokaisessa yksittäisessä pullossa. Menetelmä on kallein ja aikaa vievin tapa valmistaa kuohuviiniä, mutta sillä saadaan myös parhaat tulokset laadun ja monimutkaisuudensuhteen.
.

Miltä Sparkling Shiraz maistuu?

Hyvin valmistetussa Sparkling Shirazissa yhdistyvät Shirazin ja kuohuviinin parhaat elementit. Siinä on kaikki suuren Shirazin aromit – runsaat punaiset marjaiset hedelmät ja mausteet – joita kuohuviinin kuohuvuus kirkastaa ja kohottaa.

Pitäisikö Sparkling Shiraz tarjoilla jäähdytettynä?

Sparkling Shiraz tulisi tarjoilla kylmänä – samalla tavalla kuin kuohuva valkoviini tai samppanja.

Mitä syöt Sparkling Shirazin kanssa?

Sparkling Shiraz sopii loistavasti ruokapariksi. Se sopii erityisen hyvin runsaiden ja täyteläisten ruokien, kuten lasitetun kinkun, karitsanpaistin, vanukkaan ja tumman suklaan kanssa. Se sopii erinomaisesti myös vaikeampien ruokien, kuten Pekingin ankan tai teriyaki-lohen pariksi. Se sopii myös täydellisesti vanhan cheddar-juuston kanssa.

Yhdistämisehdotukset:

Makeannälkäiset voivat kokeilla Maggie Beerin Sparkling Shiraz & Raspberry Jelly with Clotted Cream -juustoa. Jos haluat jotain runsaampaa, et voi ohittaa Kylie Kwongin kuuluisaa friteerattua ankkaa Davidsonin luumukastikkeella. Haluatko mieluummin cocktailin? Kokeile Gourmet Travellerin vesimeloni- ja boysenmarja-granitaa, jossa on melonia ja kuohuvaa shirazia.
.

Best’s Great Western Sparkling Shiraz -kuohuviini

Sparkling Shirazia on valmistettu Great Westernin alueella 1890-luvulta lähtien. Kun Best’s julkaisi uudelleen Great Western Sparkling Burgundy -viiniä 1950-luvulla, se tuntui luonnolliselta jatkumolta Shiraz-tuotannollemme. Sen jälkeen, kun se esiteltiin uudelleen vuonna 2006, siitä on tullut yksi suosituimmista viineistämme!

Tuotannon tauon jälkeen oli pieni nousu, jonka myötä Best’s Sparkling Shiraz herätettiin henkiin. Vuonna 2006, kun Viv ja Chris Thomson olivat poissa vuotuisella talvilomallaan, tiimille tarjoutui liian hyvä tilaisuus lanseerata punakuohuviini uudelleen. Viv ei ollut vakuuttunut siitä, että Australia oli valmis ottamaan punaiset kuohuviinit käyttöön, eikä hän ollut kovin innostunut tämän viinin palauttamisesta niin pitkän tauon jälkeen. Viinin palauttaminen talliin tuntui kuitenkin oikealta päätökseltä, joten Bestin silloinen viinintekijä Adam Wadewitz ja muu tiimi päättivät julkaista pienen määrän.

Kun Viv ja Chris palasivat lomalta, pullot olivat jo lähteneet hyllystä, ja Best’s-tiimi kruunasi tämän röyhkeän kapinan riemukkaaksi menestykseksi.

Alueen kuohuviinien shiraz-tyyliä on tutkittu myöhemmin – muun muassa Ian McKenzien kaltaisia legendaarisia viinintekijöitä on kuultu – ja muutaman viime vuoden aikana olemme pystyneet tunnistamaan tietyt viinitarhat, jotka soveltuvat parhaiten kuohuviinien shiraz-tyyliin.

Bestin kuohuviiniin tarkoitetut Shiraz-rypäleet käyvät ruostumattomassa teräksessä ja kypsyvät suurikokoisessa tammessa. Viini on maukas ja keskitäyteläinen, ja se säilyttää ajan myötä sekä raikkautensa että intensiivisyytensä. Best’sin viinintekijä Justin Purser on myös kuohuviini Shirazin kannattaja, ja hän on tehnyt omia muutoksia kuohuviinin tuotantoprosessiin, kuten käyttänyt annosteluliköörinä vanhoista Best’sin tynnyreistä peräisin olevaa vanhentunutta Moscat-likööriä.

Voit kokeilla Best’s 2017 Great Western Sparkling Shirazia itse tänään OSTA NYT.

Tutustu muihin punaviineihimme täällä ja lue lisää Shirazista täällä.