Great Westernin viininviljelyn historia

27. syyskuuta 2018 | Hamish Thomson

Kuuluisa kirjailija Mark Twain vieraili Great Westernissä vuonna 1895 matkallaan Britannian imperiumiin. Kirjoittaessaan matkakirjaansa “Päiväntasaajan jäljillä – Matka maailman ympäri” hän tunnusti aloittelevan viinialueen potentiaalin ja totesi, että se on omiaan tuottamaan poikkeuksellista viiniä: “Stawellin alueella … oli upeita viinitarhoja, mutta Great Westernia pidetään mallina.”

Vaikka Great Westernin viinialue ei ehkä ole yhtä kuuluisa kuin jotkin Etelä-Australian tai jopa Yarra Valleyn naapurialueet, viinintuotanto alueella alkoi jo 1850-luvun alussa, ja siellä on joitakin Australian kuuluisimpia viinitarhoja. Alueena olemme olleet edelläkävijöitä tyylejä ja viininvalmistustekniikoita koskevissa innovaatioissa. Kerromme sinulle hieman paikallisen alueemme historiasta…

Great Western -viinialueen synty

Vuonna 1857 Monsieur Durant ja toinen ranskalainen perustivat pienen vihannespuutarhan Concongella Creekiin Great Westerniin, jossa he löysivät hyvät markkinat Araratin kultakenttien lähistöllä asuvien tuhansien kaivostyöläisten keskuudessa.

Vuonna 1858 Jean Pierre Trouette osti heidän puutarhansa, ja hänen vaimonsa Marie Blampiedin ja hänen veljensä Emilen avustuksella he ryhtyivät laajentamaan tilaa. Tuohon aikaan oli rajoituksia, jotka koskivat maan myyntiä alle 7 1/2 mailin etäisyydellä kultakaivoksista. Kaivostyöläiset pystyivät yleensä estämään Araratissa toimivan kaivoslautakunnan kautta ehdotetut maanmyynnit. Trouettella oli suuria vaikeuksia saada lohkoa Great Westernin alueelta, ja vasta suuren sinnikkyyden jälkeen hän sai noin vuonna 1862 luvan ostaa toisen pienen lohkon Concongella Creekistä (nykyisen Great Western -hotellin takana).

Trouette ja Blampied alkoivat viljellä viiniköynnöksiä vuonna 1863 istuttamalla ensimmäisen kerran puolen hehtaarin viinitarhan, jota he kutsuivat nimellä “Saint Peters”. Vuonna 1864 istutettiin vielä neljä hehtaaria, vuonna 1865 kolme hehtaaria ja vuonna 1866 seitsemän hehtaaria. Ensimmäinen viini valmistettiin 1960-luvun lopulla, ja siihen mennessä viiniköynnöksiä oli jo 50 000. Se oli tunnettu myös laajasta hedelmätarhastaan, jossa oli noin 2000 hedelmäpuuta sekä oliivi- ja kastanjapuita.

St Petersin viiniköynnösten kerrottiin 1870-luvun puoliväliin mennessä olevan sidottu Concongella-puroa pitkin bambuihin, puristin oli kaksoiskierukkaperiaatteella ja erittäin tehokas, puristimen yhteydessä oli tislaamo, ja jätteitä käytettiin karjan ja sikojen lihottamiseen. Työntekijöitä oli kuusi ympäri vuoden, ja noin kolme miestä lisää viinivuoden aikana.

Vuoteen 1878 mennessä viininviljelyalaa oli 45 hehtaaria, ja lisäksi viininviljelijöillä oli useita hedelmäpuita useista eri lajikkeista. Kaivoslautakunnan vastustuksen voittamisen jälkeen he pystyivät laajentamaan toimintaansa 200 hehtaarin suuruiselle lohkolle alkuperäisen tilan takana. Tämä oli melko merkittävä saavutus, kun otetaan huomioon heidän kohtaamansa esteet.

Trouetten ja Blampiedin perheet olivat epäilemättä keskeisessä asemassa Grampiansin alueen viininviljelyn perustamisessa.

Bestin veljesten perintö

Samaan aikaan kaksi englantilaista veljestä, Joseph ja Henry Best, perustivat Great Westerniin ja Concongella Creekin varrelle viinitarhoja käyttäen joitakin Trouetten pistokkaita. Alun perin he olivat muuttaneet alueelle lihakauppiaina ja perustivat teurastamon Slaughter House Roadin varrelle myydäkseen lihaa kaivostyöläisille. Heillä oli hyvin erilainen tausta kuin Trouettella ja Blampiedilla, sillä he olivat lähtöisin varsin maineikkaasta perheestä.

Veljekset kiinnittivät pian huomionsa viiniin. Vuonna 1865 Joseph Best perusti Great Western Winery and Cellarin.

Myös Josephin veli Henry Best halusi luoda omaisuutensa, ja vuonna 1866 hän osti 73 hehtaaria maata Concongella-nimisestä tilasta ja istutti ensimmäiset viiniköynnökset vuonna 1868. Best’s Wines -nimellä tunnetusta viinitilasta tuli täysin toimiva viinitila vuoteen 1893 mennessä.

Veljesten kerrotaan olleen läheisiä, ja he työskentelivät alkuvuosina yhdessä luodakseen omat yrityksensä ja osallistuakseen aktiivisemmin paikallisyhteisön toimintaan.

Henry ajatteli aikansa viininviljelyssä eteenpäin. Koska hänellä ei ollut paljon aiempaa tietoa siitä, mitkä lajikkeet menestyisivät, hän istutti maahan kaikki lajikkeet, jotka hän sai käsiinsä. Hänen viiniköynnöksilleen antamansa nimet – Mixed Trouette, Black St Peter’s, Bad Bearer, Rough Leaf, Grand Turk ja Greenarch – kuvastivat niiden alkuperää, fyysisiä ominaisuuksia tai lajiketta. Henry ei ryhtynyt innokkaasti vain maataloustöihin, vaan hän valmisti myös ensimmäisen viinipuristimensa puunrungosta. Puusta muotoiltiin vipu, joka oli 30 jalkaa pitkä ja halkaisijaltaan kaksi jalkaa. Se kiinnitettiin kahteen pystytolppaan, jotka upotettiin tiukasti sementtiin. Vipua käytettiin kapstanilla, jossa oli kolmen tuuman köysi. Hän oli kaivanut maan alle suuren, munanmuotoisen kuopan, päällystänyt sen sementillä ja peittänyt sen sitten. Tämä oli hänen varastointisäiliönsä.

Bestin viinit osoittautuivat suosituiksi Yhdistyneessä kuningaskunnassa ja osassa Eurooppaa, ja ne voittivat palkintoja kansallisesti ja kansainvälisesti. Vuonna 1873 Joseph Bestin viinit voittivat kultamitalin Lontoon kansainvälisessä näyttelyssä 1873 ja hopeaa Melbournen siirtomaiden välisessä näyttelyssä.

Veljesten viinikauppa jatkoi kukoistustaan ja kehittymistään. Vuonna 1870 Ararat Advertiser -lehti raportoi, että Joseph Bestin Great Western Cellarissa on “kaksi korkeaa kerrosta, jotka on upotettu pinnan alle” ja jotka käsittävät neljä tunnelia tai ajoa, joiden koko on seitsemän kertaa neljä jalkaa, ja jotka on tarkoitettu kuohuviinien tuotantoon.

Valitettavasti Joseph Best kuoli vuonna 1887, ja paikallinen Ballaratin liikemies Hans Irvine osti hänen viinitilansa 12 000 punnalla. Hän oli tietoinen siitä, että Trouette ja Blampied valmistivat jo kuohuviinejä, ja niinpä hän palkkasi entisen Pommeryn valmistajan Charles Pierlot’n Champagnesta valmistamaan méthode champenoise -kuohuviinejä, mikä aloitti alueen kuohuviinituotannon pitkän historian. Maanalaisia ajoja laajennettiin edelleen, ja silloinen kuvernööri lordi Hopeton avasi uudet ajot vuonna 1903.

Vaimonsa Maryn kuoltua Irvine myi Great Western Vineyardsin vuonna 1918 Etelä-Australiassa asuvalle ystävälleen Benno Seppeltille Seppeltsfieldistä.

Thomsonin perhe jättää jälkensä

Vuoteen 1890 mennessä alueella oli 120 viininviljelijää, jotka viljelivät 908 hehtaaria, ja Great Western tuli tunnetuksi hienoista viineistään. Vuonna 1877 viinikirveskuume tuhosi viinitilat Victoriassa, erityisesti Keski-Victoriassa. Monet viinitilat eivät koskaan toipuneet. Great Westernin viinitarhat säilyivät kuitenkin vahingoittumattomina.

Skotlantilainen William Thomson asettui myös Great Westerniin ja osti Rhymneyn viinitilan John Lorimerilta vuonna 1893. Ostettuaan St Andrewsin William ryhtyi parantamaan ja laajentamaan kiinteistöä erittäin tuottavaksi viinitilaksi ja hedelmätarhaksi. Häntä auttoi työssään hänen poikansa Frederick, joka oli kuusitoistavuotias, kun he asettuivat tilalle.

Vuonna 1920 Frederick sai tietää, että Charles Best aikoi myydä Bestin kiinteistön, ja koska hän piti tilaisuutta liian hyvänä jätettäväksi käyttämättä, hän osti yrityksen, varastot, laitteet ja nimen “Best’s Great Western” 10 000 punnalla.

Muut viinitilat (myös Best’s Rhymneyssä) keskittyivät 1920-luvulla väkevöityjen viinien tuotantoon, joilla oli paljon kysyntää ja jotka auttoivat pitämään alan hengissä vaikeina sotavuosina. Kyseessä oli haasteellinen ajanjakso, sillä heikkenevä talous laski viinin hintaa, ja kun Seppelt osti Hans Irvinen ulos, se siirsi brandynsä tuotannon Etelä-Australiaan, mikä vähensi viininsä irtotavarana myyvien paikallisten viinitilojen markkinoita. Lisäksi liittovaltion hallitus vähensi viinin vientitukea, jolla oli tuettu viinintuottajien vientiä. Ajat olivat kovat, ja monet paikalliset viinitilat eivät selvinneet.

30- ja 40-luvut olivat todella vaikeita aikoja, jolloin ala kamppaili pysyäkseen pinnalla sodan jälkeen. Seppeltin viinintekijä Colin Preece lanseerasi tuolloin useita viinejä, kuten Moyston Claret, Chalambar Burgundy, Arawatta Riesling ja Rhymney Chablis, jotka pitivät alueen ajoittain esillä, mutta kuluttajat eivät todellakaan ymmärtäneet näitä lajikeviinejä.

Viv Thomson pohtii alueen historiaa Great Westernin viininviljelyn 150-vuotisjuhlassa vuonna 2013.

50-, 60- ja 70-luvut – pöytäviinien kehitys.

1950- ja 60-luvut olivat elinvoimaisia vuosia, jolloin pöytäviinistä oli tulossa hyväksyttävä juoma ja Great Westernin viinit löysivät tiensä monien australialaisten kuluttajien pöytiin. Huomionarvoista oli, että 1960-luvulla koko Victorian osavaltiossa oli 16 viinitilaa, joista kaksi oli Great Westernin yrityksiä (Seppelt ja Best’s).

Viv Thomson muistelee mielellään, että kun hän tuli perheyritykseen vuonna 1960, viininvalmistus tehtiin perinteisesti käsin, sadonkorjuu tehtiin käsin, rahdattiin ja lähetettiin rautateitse.

Ala oli noususuunnassa. Shiraz oli kuningas, aromaattiset Rieslingit tulivat muotiin, eivätkä viinitilat pysyneet Shirazin tuotannossa mukana! Sitten kuluttajat muuttuivat ja halusivat valkoviiniä! Sanomattakin on selvää, että kun Trevor Mast nimitettiin Best’siin viinintekijäksi, hänen ensimmäinen tehtävänsä oli tehdä Shirazista valkoviiniä. Teknologia muuttui dramaattisesti jäähdytyksen ja paremman suodatuksen keksimisen myötä. Viininviljely lähti todella nousuun Australiassa, ja istutukset kasvoivat räjähdysmäisesti.

Great Westernin viininviljely nykyään

Viininvalmistus on kehittynyt huomattavasti Trouetten ja Blampiedin alkuaikojen jälkeen. Alue on tullut tunnetuksi siitä, että se on ollut edelläkävijä lajikkeiden, kuten kuuluisan Sparkling Shirazin, kehittelyssä ja tyylillisten innovaatioiden edistämisessä. Monilla on ollut osansa alueen nostamisessa kartalle, ei vain omalla Viv Thomsonillamme, vaan myös muilla kollegoillamme, jotka ovat tehneet yhteistyötä alueen profiilin nostamiseksi, kuten Colin Preece, Ian Mackenzie ja Trevor Mast.

Nykyään alueella on 44 viininviljelijää, ja viininviljelyalojen pinta-ala on samanlainen kuin alkuaikoina. Viininviljely on edelleen yksi alueen tärkeimmistä teollisuudenaloista.

Best’s on yksi Great Westernin alueella edelleen toimivista viinitilojen perustajista yhdessä Seppeltin, AT Richardsonin ja Grampians Estaten kanssa. Alueella on myös viinitiloja, jotka tuottavat viiniä, mutta joilla ei ole kellariovia, kuten Kimbarra, Black and Ginger, Clarnette and Ludvigson, Miners Ridge ja One Tonne Wines.

Olemme valtavan ylpeitä siitä, että Best’s Wines on yhä voimissaan ja juhli 150-vuotista viinintuotantoa vuonna 2016. Olemme yksi Australian vanhimmista jatkuvasti perheomistuksessa olevista viinitiloista. Best’s Wines on nyt ainoa toimiva viinitila/viinitarha Great Westernissä, ja meillä on Australian vanhimpia viiniköynnöksiä.