Grampiansin kesäopas

26. marraskuuta 2018 | Hamish Thomson

grampians-summertime-guide

Emut kävelevät pääkatua pitkin. Muinainen perintöluetteloon merkitty kansallispuisto, joka on täynnä polkuja, jotka johtavat kuhiseville vesiputouksille, aboriginaalien kalliotaiteelle ja henkeäsalpaaville näköalapaikoille. Näe maailman vanhimpia viiniköynnöksiä ja imeydy paikallisten kellareiden esiteollisuuteen. Kaikki tämä odottaa sinua tänä kesänä vain 3 tuntia Melbournesta luoteeseen. Kyllä, Grampiansissa on kaikkea tätä ja paljon muuta.

Tämä pitkälti tuntematon alue Victoriassa on loistava pakopaikka kaupungista ja täydellinen paikka tutustua siihen kesälomasi aikana.

Grampiansin sykkivä sydän on sen kansallispuisto, mutta siellä on myös monia muita aktiviteetteja, joista koko perhe voi nauttia, eläintarhasta ja museosta aina seikkailunhaluisempiin harrastuksiin, kuten helikopterikierroksiin ja kalliokiipeilyyn.

Tässä on oppaamme parhaista asioista, joita Grampiansissa voi tehdä tänä kesänä.

Grampiansin kansallispuisto

Grampiansin kansallispuiston pinta-ala on vaikuttava 167 200 hehtaaria, ja sitä hallitsevat hiekkakivivuoret, vaikuttavat vesiputoukset, runsas kotoperäinen eläimistö ja vaikuttavat näkymät. Aja Boroka Lookoutille nähdäksesi, mitä tarkoitamme. Tai kävele 40 minuutin kävelymatka MacKenzie Fallsin parkkipaikalta MacKenzie Fallsin näköalapaikalle – vaikuttavaa. Pinnacle Hiking Trail -reitti on pidempi ja haastavampi, mutta vaivan arvoinen. Näkymät ovat kunnioitusta herättävät. Kävelyretkiä on tietysti paljon muitakin. Tutustu suosikkikävelyihimme Grampiansissa.

Grampiansin helikopterit

Ei ole parempaa tapaa nähdä Grampiansia kuin ylhäältä käsin. Grampians Helicoptersin avulla voit tehdä maisemakierroksia, viinitilakierroksia ja lounasretkiä . The Best’s Picnic Lunch on loistava tapa päästä kellariovellemme. Kun olet lentänyt historiallisten viinitarhojemme yli, laskeudut viiniköynnösten keskelle ja saat maistiaiset koko viinivalikoimastamme sekä opastetun kierroksen kellareihin ennen kuin nautit herkullisen piknik-korin. Valitsitpa minkä kierroksen tahansa, saat lintuperspektiivistä näkymän kansallispuistoon, vuoristoalueisiin, viljelysmaihin, kaupunkeihin ja viinitarhoihin – se on riemastuttava kokemus, joka tarjoaa uskomattoman kauniin ja monipuolisen maiseman.

Silo Art Trail

Vehnäsiiloja on kaikkialla tässä Victorian osassa, ja ne muutetaan hiljalleen taiteeksi. Silo Art Trail kattaa 200 kilometriä, ja siellä on esillä kansainvälisesti arvostettujen katutaiteilijoiden töitä. Voit tutustua näihin upeisiin maalauksiin omatoimisella, opastetulla bussi- tai helikopterikierroksella.

Royal Mail Hotel

Virallisesti aivan Grampiansin alueen ulkopuolella sijaitsevaa Royal Mailia Dunkeldissä ei kannata jättää väliin – se on ämpärilistan viini- ja ruokailukokemus. Varaa pöytä keskiviikosta lauantaihin illalliselle tai lauantaina lounaalle maineikkaaseen Wickens-ravintolaan, niin pääset kulinaariselle matkalle. Viiden ja kahdeksan ruokalajin menut ovat saaneet inspiraationsa 1,2 hehtaarin kokoisen puutarhan sesongista. Äläkä jätä näkemättä vaikuttavaa kellaria, jossa on 28 000 pulloa. Kierrokset järjestetään tiistaista sunnuntaihin klo 15.30.

Hall’s Gap Zoo

Halls Gapin eläintarhaan on hiljattain saapunut pari harvinaista valkosarvikuonoa, ja toivottavasti sinne syntyy pian valkosarvikuonojen poikasia, mikä on hyvä uutinen tälle uhanalaiselle lajille. Tutustu täällä ollessasi myös merimetsoihin, kirahveihin, gepardiin, punapandaan ja makiineihin – eläintarhassa on yhteensä 160 lajia.

Fyan-järvi

Tarvitsetko viilennystä? Suuntaa Fyans-järvelle, joka sijaitsee lyhyen ajomatkan päässä Halls Gapin eläintarhasta. Tällä järvellä on valkoinen hiekkaranta, ja se sopii kaikille uintitasoille. Se on myös loistava paikka vesihiihtoon, kalastukseen ja melontaan. Muista pakata mukaan uimahousut ja pyyhe!

Brambuk

Paikalliset aboriginaalit kutsuvat Grampiansia Gariwerdiksi, ja voit oppia, mikä tekee siitä erityisen, Brambuk – The National Park and Cultural Centre -tapahtumassa Halls Gapissa. Aboriginaaliväestö omistaa ja ylläpitää tätä moninkertaisesti palkittua keskusta, jossa pääset tutustumaan Länsi-Victorian alkuperäisväestön kulttuuriin. Kokeile korinkudontaa, didgeridoo-musiikkia, perinteistä tanssia, bumerangin heittoa ja maalausta. Sen jälkeen voit maistella alkuperäiskansojen ruokia The Bush Tucker Caféssa.

Aboriginaalien kalliotaidetta

Grampiansissa sijaitsee Etelä-Australian suurin määrä alkuperäiskansojen kalliotaidekohteita. Kansallispuistossa on tunnistettu noin 60 kohdetta ja yli 4 000 erilaista motiivia. Älä jätä väliin Stawellin lähellä sijaitsevassa Black Range Scenic Reserve -maisemapuistossa sijaitsevaa Bunjil-suojaa, jota pidetään yhtenä Kaakkois-Australian merkittävimmistä kohteista. Se on helposti saavutettavissa, samoin kuin Manja ja Billimina läntisessä Grampiansissa sekä Ngamadjidj ja Gulgurn Manjan suojapaikat pohjoisessa.

Gum San Chinese Heritage Centre

Gum San Chinese Heritage Centreen saapuessasi voisit erehtyä luulemaan, että sinut on siirretty Kiinaan. Keskuksessa saat tietää, että kiinalaiset perustivat Araratin kaupungin Grampiansissa. Kiinalaiset tulivat tähän osaan Victoriaa kultakuumeen aikana. Täällä voit kokeilla kullanhuuhdontaa ja kiinalaista kalligrafiaa, pelata perinteisiä kiinalaisia pelejä ja nähdä kaivostunnelin, joka löydettiin keskuksen rakentamisen yhteydessä.

Ratsastus Grampiansissa

Mikä olisikaan parempi tapa tutustua Grampiansin kansallispuiston juurelle kuin hevosen selässä. Aloittelijoille ja kokeneille ratsastajille sopivia hevosia on tarjolla Grampians Horse Ridingissä.

Grampians Horse Riding vie pieniä ryhmiä 12 kilometrin pituista metsäpolkua pitkin kauniissa maisemissa.

Grampiansissa hengailua

Oletko rohkea? Todella seikkailunhaluisille Hangin’ Out tarjoaa ammattitaitoisia opastettuja kalliokiipeily- ja laskuvarjouria ja -kursseja. Sinulla ei tarvitse olla kokemusta, Hangin’ Out opettaa sinut, ja Grampians on yksi parhaista paikoista kalliokiipeilyyn, sillä sen upeat hiekkakiviseinämät ovat maailmankuuluja. Se on loistava perheaktiviteetti – lapset tulevat rakastamaan sitä!

Mikään vierailu Grampiansissa ei tietenkään olisi täydellinen ilman, että pysähtyisit maistelemaan viiniä Best’s Great Westernissä. Rustiikkinen Concongella-kellariovemme alkuperäisessä punaisessa purukumilaattatallissa on täynnä historiaa. Lähde itseopastetulle kierrokselle kellareihin ja raikasta makuaistiasi maistamalla Great Western Rosé – onhan nyt kesä – ennen kuin tutustut muihin herkullisiin viineihimme.