Viinin varastoimisen salaisuudet

13. helmikuuta 2019 | Hamish Thomson

the-secrets-of-cellaring-wine

Mikään ei ole parempaa kuin avata täydellisesti kypsynyt viinipullo, jota on säilytetty huolellisesti. Usein muistot palaavat mieleen ostohetkestä, mutta yhtä lailla usein herää kysymyksiä laadusta. Onko viini oikeanlainen juotavaksi, vai onko se mennyt parhaimpaansa? Tiimillämme on runsaasti kokemusta vanhojen viinien arvioinnista, ja usein maanalaisista kellareistamme kaivetaan esiin vanhoja helmiä, jotka ovat olleet koskemattomina vuosia. Meillä on hyvät valmiudet antaa neuvoja, joilla varmistat, että pullot ovat parhaimmillaan, kun avaat korkin vuosien kuluttua.

Tiesitkö, että suurin osa viinipulloista kulutetaan vain muutaman tunnin kuluessa ostosta? Se on totta! On kuitenkin jotain erityistä siinä, että viinin monimutkaiset luonteenpiirteet paljastuvat, kun sitä on kypsytetty. Tässä blogissa paljastamme viinien säilymisen salaisuudet ja kerromme muun muassa, mitä viinissä on huomioitava, jotta se kestäisi aikaa, ja kerromme yksityiskohtaisesti, missä olosuhteissa sitä on säilytettävä.

Mistä tiedät, onko viini säilytyskelpoinen?

Ensimmäinen asia, joka on syytä muistaa viinin kellarissa säilyttämisestä, on se, että aika ei tee keskivertopullosta loistavaa. On yleinen harhaluulo, että muutama vuosi kellarissa muuttaa keskinkertaisen viinin joksikin poikkeukselliseksi – keskinkertaisesta viinipullosta voi tulla vain keskinkertaisesti kypsynyt viini. Nuorena viinissä havaitut virheet vain pahenevat vanhetessaan.

Osta laatuviiniä, jotka on valmistettu kypsytystä silmällä pitäen. Jotkin viinit on tehty juotaviksi nuorina, kun taas toisissa on voimakkaat tanniinit ja melko kireät vihreät aromit, jotka ovat kaikki varmoja merkkejä siitä, että ne on tehty kellaroitaviksi. Viinin rakenne ratkaisee, kuinka kauan se säilyy.

“Paino ei aina ole tapa arvioida, vanhentuuko viini hyvin, vaan kyse voi olla enemmänkin hedelmien harmoniasta, rakenteesta ja pituudesta”, Hamish Thomson selittää. “Hyvin strukturoiduissa viineissä, kuten ranskalaisissa Bordeaux’ssa, on kiinteät tanniinit ja pituus, ja niiden hedelmäpaino on kevyt tai keskipainoinen, ja ne kehittyvät hyvin ajan myötä.” Myös sokeripitoisuus, happamuus ja alkoholi vaikuttavat siihen, miten viini vanhenee.

Yksi kellarikellarista ostamisen eduista on se, että sinulla on mahdollisuus kysyä viinin tuottajilta, hyötyykö ostamasi pullo ikääntymisestä. Heiltä voi parhaiten kysyä, kuinka kauan viini heidän mielestään kestää, ja heidän pitäisi pystyä antamaan sinulle viitteitä viinin säilyvyyspotentiaalista.

Parhaat olosuhteet viinin kypsyttämiselle

On sanomattakin selvää, että väärin säilytetty viini ei ole parhaimmillaan, kun avaat sen useita vuosia myöhemmin, vaikka se olisi ollut kuinka hyvä pullo, kun laitoit sen maahan. Viini on pilaantuvaa, ja sitä on säilytettävä huolellisesti. Esimerkiksi erittäin korkeat lämpötilat voivat keittää viinin, jolloin sitä ei voi juoda. Viiniä on säilytettävä tärinättömässä, pimeässä ja viileässä paikassa ympäri vuoden, jossa lämpötilan vaihtelut ovat mahdollisimman vähäisiä. Ihannetapauksessa viinejä olisi säilytettävä tasaisessa 18 °C:n tai sitä alhaisemmassa lämpötilassa. Viinijääkaappi on hyvä tapa säilyttää viiniäsi optimaalisissa olosuhteissa, tai voit harkita pullojen säilyttämistä ulkopuolisessa ilmastoidussa viinivarastossa. Monet viiniharrastajat rakentavat oman viinikellarin tai säilyttävät arvokkaita viinejään talon autotallissa sijaitsevassa viileässä huoneessa.

Kellarin järjestäminen

Sen seuraaminen, mitä sinulla on lojumassa ja milloin sinun pitäisi juoda se, vaatii järjestelmää. Saatavilla on sovelluksia, kuten Vivino tai Delectable, tai voit käyttää vanhaa kunnon kynää ja paperia. Mikset ostaisi erityistä kellarikirjaa, jotta voit seurata, mitä sinulla on ja milloin ne kannattaa juoda? Jotkut järjestävät kellarinsa niin, että juotavaksi tarkoitetut viinit ovat hyllyjen yläosassa. Tämä vaatii omistautumista, sillä pulloja on siirreltävä säännöllisesti. Suosittelemme erottelemaan punaviinit, valkoviinit, kuohuviinit ja väkevöidyt viinit toisistaan ja kiinnittämään pullojen kaulaan lappuja, joihin on kirjoitettu viinin nimi, vuosikerta ja vuosi, jolloin se pitäisi juoda. Näin viinit voivat olla rauhassa, kunnes ne saavuttavat optimaalisen juomaikkunansa.

Viinien säilönnän hyödyt

Kellarissa vietetty aika voi vaikuttaa viiniin kuin taikaiskusta, joka muuttaa sen hedelmäisestä ja rakenteeltaan tiukasta juomasta pehmeäksi mutta monitahoiseksi juomaksi. Pullokypsytyksen myötä viinin väri, tuoksu ja maku muuttuvat. Punaviinit menettävät väriään, kun taas valkoviinit saavat väriä ja saavat syvän kultaisen sävyn. Happo ja tanniinit vähenevät, ja hedelmäisistä aromeista tulee suolaisia, pehmeitä ja pyöreitä. Suosittelemme vanhojen viinien dekantoimista, jotta aromit ja maut sekoittuvat ilman kanssa ja tuovat esiin niiden parhaat puolet.

Mistä tiedät, onko viini mennyt parhaaseen ikäänsä?

Otamme usein viinejä kellaristamme ja juomme niitä tarkistaaksemme, miten ne kehittyvät. Viimeinen asia, jota haluat, on jättää väliin viinin parhaan juomavaiheen. Monet kokeilemistamme viineistä ovat vuosikymmeniä vanhoja, ja ne ovat edelleen yhtä tuoreita ja elinvoimaisia kuin päivänä, jona ne pullotettiin. Toiset taas ovat olleet liian kauan levällään, ja niiden huippu on jo ohi. Paras tapa välttää tämä on varastoida kellariin useita pulloja samaa viiniä ja avata ja maistella niitä parin vuoden välein.

Viinien kellarointi vaatii kärsivällisyyttä, mutta palkintona on nauttia upeista, monitahoisista vanhoista viineistä. Olet ehkä laittanut tietyn viinin kellariisi sinä vuonna, kun kukin lapsistasi syntyi, odottamaan heidän 18-vuotissyntymäpäiväänsä, tai olet ehkä piilottanut viimeiset pullot, jotka tarjoilit häissäsi, odottamaan 20-vuotispäivääsi. Oli tilaisuus mikä tahansa, muistot palaavat mieleesi, kun juot näitä arvokkaita viinejä. Nauti!