Mitä viiniköynnöksen lehdet voivat kertoa meille

4. maaliskuuta 2019 | Hamish Thomson

what-vine-leaves-can-tell-us

Aivan kuten ihmisillä on ainutlaatuinen tapa tunnistaa itsensä – ilman tieteellistä huipputekniikkaa – myös viinirypäleillä on omanlaisensa sormenjälki lehtiensä muodossa. Ja kun olet Best’s Nursery Blockin kaltaisella viinitarhalla, jossa on 39 rypälelajiketta (joista kahdeksan on edelleen mysteeri), on korvaamatonta pystyä erottamaan dourado (portugalilainen valkoinen lajike) ja dolcetto (italialainen punainen lajike) toisistaan pelkästään viiniköynnöksen lehteä tarkastelemalla.

Lehtien tutkimisen merkitys

Noin kymmenen vuotta sitten australialaiset viininviljelijät, jotka luulivat istuttaneensa espanjalaisen valkoisen albariñon, kokivat ikävän herätyksen. Ranskalainen asiantuntija Jean-Michel Boursiquot, joka vieraili Barossa Valleyssa vuonna 2008, katsoi lehtiä ja totesi, että viiniköynnökset olivat itse asiassa savagninia, valkoista rypälettä Ranskan Juran alueelta. Tämä johti DNA-testien tekemiseen muun muassa CSIRO:n toimesta. Tiede oli Boursiquot’n kanssa samaa mieltä, ja yli kymmenen vuotta myöhemmin sekaannus on edelleen yksi Australian viininviljelyn suurimmista kiistoista, joka on maksanut monille viinialan toimijoille huomattavia summia rahaa.

Viiniköynnöksen lehtien tutkiminen tunnetaan nimellä ampelografia (am-pel-log-graphy) – muistakaa tämä sana seuraavaa viinitietovisa-iltaa varten – ja Boursiquot on ampelografi. Ampelos on kreikan kielen sana, joka tarkoittaa viiniköynnöstä.

Ampelografia on kasvitieteen muoto, ja se alkoi vakiintua 1800-luvulla, kun Uudesta maailmasta peräisin olevat taudit ja tuholaiset, kuten viinikirvoja ja home, alkoivat uhata Euroopan viiniköynnöksiä. Viiniköynnöslajikkeen tunteminen oli elintärkeää, kun oli kyse hoidoista ja perusrungon taudinkestävyydestä. Ja kun tiedät, miltä lehtien pitäisi näyttää, kun ne ovat terveet, voit tunnistaa, milloin viiniköynnökset ovat stressaantuneet tai jokin muu on vialla.

Yhtäkkiä ilmestyi lukuisia kirjoja, joiden avulla viininviljelijät pystyivät lehtiä ja versoja tutkimalla tunnistamaan, mitä rypälelajikkeita heillä oli. Mutta vasta 1950-luvulla Monacossa syntynyt ranskalainen Pierre Galet, joka työskenteli nykyisin Montpellier SupAgro -nimisessä laitoksessa (ajatelkaa sitä Ranskan maatalousministeriön Roseworthy College -korkeakouluna), laati uraauurtavan teoksensa tästä aiheesta. Galet’n kirja, jonka nimi on Précis d’Ampélographie Pratique eli Käytännön amppelografia, sisältää hämmästyttävän tietokannan 9 600 rypälelajista.

Suuri osa siihenastisesta tunnistustiedosta perustui rypäleiden rypäleryhmien tunnistamiseen. Galet lisäsi olemassa olevaan tietämykseen useita muita kriteerejä, kuten lehtien muodon, koon, värin ja rakenteen sekä versojen ja latvojen huolellisen analyysin – karvoituksesta kiiltävyyteen -.

Miten lehti tunnistetaan

Jos ajattelet lehteä kuin kättä, sen suonet ovat sormenjälkiä ja kertovat oman tarinansa. Sen lehtilohkot ovat sormia, jotka voivat olla selvät joissakin lehdissä (esim. nebbiolo, cabernet franc ja merlot, joissa on viisi “sormea”), kun taas toisissa niitä on kolme, ja jotkut ovat vähän enemmän kuin tynkäinen nyrkki (barbera, grenache). Sormien välinen rako tunnetaan nimellä sivusinus.

Pidä lehteä varresta kiinni niin, että sormet osoittavat ylöspäin. Keskisormen/yläsormen ja sen molemmin puolin olevien kahden sormen välistä tilaa kutsutaan ylemmäksi sivusinukseksi, ja näiden kahden sormen sekä pikkusormen ja peukalon välistä alempaa sivusinusta kutsutaan alemmaksi sivusinukseksi (niitä voidaan kutsua myös ylemmäksi ja alemmaksi sivusinukseksi). Ne kertovat paljon siitä, mitä rypäleitä viiniköynnös tuottaa. Itse lehden muoto voi olla pyöreä, viisikulmainen, kiilamainen tai munuaisen muotoinen (ns. reniform).

Sitten on petiolar sinus – varren ja alempien lehtien välinen rako, joka voi vaihdella, kuten ylempänä, päällekkäisestä U- ja V-muotoiseen tai ei lainkaan.

Kun nämä seikat yhdistetään, yksittäisten lehtien muodot erottuvat toisistaan niin hyvin, että Bordeaux’n punaiset päälajikkeet voidaan helposti erottaa toisistaan tällä tavoin.

Katso myös lehden hampaita, jotka voivat olla varsin voimakkaita ja sahalaitaisia, kun taas toiset ovat pyöreämpiä.

Ampelografian isä

Tänä vuonna 98 vuotta täyttänyttä Monsieur Galet’ta pidetään amppelografian isänä, ja hän julkaisi useita muita merkittäviä kirjoja, kuten nelikokoisen teoksen Ranskan lajikkeet ja viinitarhat.

Ymmärtääksemme, miten tärkeä Galet on ollut viinialalle kuuden viime vuosikymmenen aikana, hän tunnisti yli 100 eri rypälelajiketta burgundilaisesta pinot-rypäleperheestä. Kalifornian viiniteollisuus koki oman “albariño-hetkensä” 1980-luvulla, kun Galet huomasi, että pinot blanc, jota siellä luultiin viljellyn 40 vuoden ajan, oli itse asiassa Muscadet. Viininostajat saavat kiittää Galet’ta siitä, että hän pelasti heidät juomasta pinot’ksi pukeutunutta lampaanlihaa vuosikymmeninä ennen DNA-testausta.

Lehtien tutkimisen hauska puoli

Vasta vuonna 1979 amerikkalainen viininviljelijä ja amppelografi Lucie Morton käänsi Galet’n ensimmäisen kirjan A Practical Ampelography englanniksi. Päivitetty versio julkaistiin vuonna 2000.

Morton on myös hieman huvittunut viiniköynnöksen lehtien tarkastelusta ja kutsuu cabernet sauvignonia “naamioksi”, koska se näyttää siltä, että sillä on kaksi silmää, ja lehtiä voisi käyttää naamiona. Tempranillo näyttää samankaltaiselta, mutta se on hiukan karmaisevampi, erityisesti korostuneempien hampaiden ansiosta.

Käännä chardonnayn lehti niin, että se osoittaa alaspäin, ja se näyttää mielestämme lepakonpäältä, jolla on kaksi isoa korvaa ja terävä kuono (mutta ei silmiä). Varsinaisia lohkoja ei ole – lehden suonet rajaavat ne (ampelografiakielessä se on naked).

Jos ajattelet ryhtyä aloittelevaksi ampelografiksi, hyvä temppu on käsitellä viiniköynnöksen lehtiä kuin Rorschachin testiä. Se, mitä kukin lehti muistuttaa, auttaa sinua muistamaan, mihin rypäleeseen se kuuluu.

Taimitarhalohkomme

Takaisin Bestin taimitarhalohkon mysteeriin, joka jatkuu tänäkin päivänä. Emme ole ainoita, joilla on viinitarha, johon on istutettu erilaisia rypälelajikkeita, ja ampelografia tarjoaa nopean ja suhteellisen helpon tavan tunnistaa 1,3 hehtaarin lohkolla olevat rypälelajikkeet silmämääräisesti verrattuna DNA-testien vaatimiin kustannuksiin ja aikaan. Mutta valitettavasti ampelografialla tai DNA-testillä ei ole pystytty määrittämään, mitä kaikkia viiniköynnöksiä taimitarhalohkollamme kasvaa…

Ajattele, että ampelografia on kuin pystyisit tunnistamaan lapsesi takaapäin hiuksista ja asennosta sen sijaan, että huutaisit nimen ja odottaisit, että näet sen kasvot, joka kääntyy ympäri. Loppujen lopuksi Nursery Block on arvokas jäsen Bestin perheessä ja tärkeä osa Australian viinihistoriaa.