Great Western Terroir -maaperän tutkiminen

4. maaliskuuta 2019 | Hamish Thomson

great-western-terroir

Viiniyhteisöllä on pakkomielle likaan. Kyllä, lika! Maaperän ihastuminen saattaa kuulostaa hullulta, mutta se on osa sitä olennaista DNA:ta, joka erottaa alueet toisistaan, ja usein se määrää, mitä lajikkeita missäkin voidaan viljellä. Great Westernin viineissä on tyypillisesti alueellinen maku, joka johtuu mikroilmastosta – maaperän tyypistä, tyypistä ja lämpötilasta. Ne kaikki vaikuttavat, ja ranskalaiset kutsuvat tätä vaihetta terroiriksi. Ympäröivien vuorten luoma luonnollinen amfiteatteri auttaa varmistamaan, että Great Westernin kaupunginosan viinit ovat hyvin ainutlaatuisia ja kertovat aidosti paikasta, jossa ne on kasvatettu.

Great Western on osa Grampiansin maantieteellistä merkintää (GI), ja vaikka pidämmekin siitä, että olemme osa laajempaa aluetta, ajattelimme, että oli aika tutkia, mikä tekee Great Westernin “terroirista” niin ainutlaatuisen.

Great Western

Great Western on ainutlaatuinen osa Grampiansia. Sitä ympäröivät joka puolelta kukkulat, jotka suojaavat sitä äärimmäisiltä sääolosuhteilta toisin kuin muita Grampiansin osia. Viileä ilma laskeutuu altaaseen ympäri vuoden, mikä lieventää lämpimiä kesäöitä. Tämän luonnollisen jäähdytysjärjestelmän haittapuolena on pakkasten uhka keväällä.

Kukkulat suojaavat viinitarhojamme kuumilta lämpötiloilta ja estävät voimakkaat tuulet ja rajut myrskyt. Alueella vallitsee mannerilmasto, jossa talvet ovat suhteellisen leutoja ja sateisia ja kesät kuumia ja kuivia. Kuumat iltapäivät ja viileät yöt pidentävät kypsymisaikaa, mikä lisää viinin voimakkuutta ja makua.

Maaperä vaihtelee kovettuneesta siltistä ja savesta murenevaan savisaveen. Viinitarhat säilyttävät hyvin kosteutta, mikä on välttämätöntä alueella, jossa sataa vähän. Viinintekijä Justin Purser sanoo: “Great Westernin viinit ovat usein olleet tyylikkäämpiä kuin muut Grampiansin alueen viinit”. Nämä ainutlaatuiset tekijät vaikuttavat osaltaan tähän.

Great Westernillä on paljon yhteistä vanhan maailman, erityisesti Ranskan kanssa. Suurin osa kukkuloiden maaperästä on hajonnutta graniittia ja kvartsia, mikä muistuttaa Alsacen ja Hermitagen maaperää, jotka ovat maailmankuuluja rieslingin ja shirazin viljelystä.

Omilla viinitarhoillamme on monimuotoisuutta, minkä ansiosta voimme hankkia hedelmäpalstoja useilta eri paikoilta ja lisätä monimutkaisuutta viineihimme, erityisesti Concongella Collection- ja Icon-sarjojen viineihin.

Concongellan viinitarha

Concongellan viinitarha ympäröi viinitilaa, ja sen näet ajaessasi tietä pitkin punaiselle purukumilaatasta rakennetulle kellariovelle. Täällä kasvatettuja rypäleitä käytetään Icon-sarjassa. Se on jaettu Thomson Family Blockiin, Nursery Blockiin, Bart ja Marcus’ Blockiin sekä White Gravels Hill Blockiin.

Thomson Family Block istutettiin shirazille vuonna 1868, samoin kuin Nursery Block, jossa on 42 eri lajiketta. Viiniköynnösten ikä vaikuttaa tietenkin viinin syvyyteen ja keskittyneisyyteen, mutta myös maaperätyypillä on merkitystä. Thomsonin lohkon läpi kulkee pieni kaistale graniittihiekkaa savipohjan päällä, mikä lisää viinin voimakkuutta entisestään. Maaperän roolin määrittäminen Nursery Blockissa on vaikeampaa, koska siellä viljellään niin monia eri rypälelajikkeita.

Bartin ja Marcuksen lohko on kokonaan istutettu shiraziin. Bart istutettiin vuonna 1966 syvälle savelle, jossa on pieniä alluviaalisia kerrostumia. Tältä alueelta peräisin olevat rypäleet muodostavat Bin No. 0:n selkärangan, joka tarjoaa voimakkaita aromeja, tiivistä hedelmäisyyttä ja elegantteja kukkaisia sävyjä. Marcus’ Block istutettiin vuonna 1970 saven päällä oleville savisille saville. Tämän lohkon hedelmät antavat voimaa Bin No. 0 -viiniin sen rohkeiden, pippurisen mausteisten makujen ansiosta.

White Gravels Hill Block -lohkolla, jolle on istutettu shirazia, pintamaa on valkoista kvartsia ja graniittisoraa graniittisen kallioperän päällä. Valkoinen sora antaa viinille sen intensiivisyyden. Tämä osa viinitarhasta on suojassa pakkaselta, toisin kuin suuri osa Concongellasta. Täältä peräisin olevat rypäleet menevät Bin No. O -säiliöön ja antavat sille pippuriset aromit ja maut.

Rhymney

Bestin Rhymneyn viinitarha on nimeltään Salvation Hill, ja se sijaitsee 11 kilometrin päässä kellarioveltamme, mutta kuitenkin Great Westernin alueella. Se sijaitsee korkeammalla, 330-350 metriä merenpinnan yläpuolella, ja sen pakkasriski on pieni. Se on kuitenkin viileämpi kuin Concongella, ja siksi se poimitaan myöhemmin. Maaperä on syvempi, ja siinä on enemmän savea, suuria kvartsi- ja silttipitoisia paloja. Se antaa rieslingille enemmän teräksistä makua ja kalkinlehtiä kuin Concongellan alueella, jossa maku on mineraalisempi ja sitruunaisempi. Shirazille ja pinot noirille se antaa hienoa happamuutta ja viileän ilmaston piirteitä, kuten mausteisuutta.

Maaperä, jossa rypäleitä viljellään, vaikuttaa tuloksena syntyvän viinin makuun. Maalajilla ei kuitenkaan ole pelkästään merkitystä, vaan myös Great Westernille ominainen ilmasto ja typografia vaikuttavat asiaan. Näitä ympäristötekijöitä on mahdotonta jäljentää, minkä vuoksi Bestin viinit maistuvat juuri sellaisilta kuin ne maistuvat.