Pinot Meunier vs. Pinot Noir

12. maaliskuuta 2019 | Viv Thomson

pinot-meunier-vs-pinot-noir

Pinot Meunier on viinin versio 1980-luvun popyhtyeen kolmannesta jäsenestä, jonka nimeä kukaan ei muista. Punaisen rypälelajikkeen läheinen suku on Pinot Noir – se on kloonauksen tuloksena syntynyt mutaatio – ja sen tärkein maine on se, että se on Chardonnayn ja Pinot Noirin ohella kolmas sallittu rypälelajike Champagnen viininviljelyssä. Se on myös yksi vanhimmista Best’s Winesin viinitilalla viljeltävistä rypälelajikkeista, sillä 1,2 hehtaarin viinitarha istutettiin ensimmäisen kerran vuonna 1868. Kuten moniin Best’sissä istutettaviin yli 40 rypälelajikkeeseen, myös tähänkin lajikkeeseen liittyi juonenkäänne, joka ilmeni vasta yli sata vuotta myöhemmin. Siitä lisää pian.

Kun ihmiset tulevat käymään Great Westernissä sijaitsevan kellarimme ovella, yksi useimmin minulle esitetyistä kysymyksistä on: “Mitä eroa on Pinot Meunier’n ja Pinot Noir’n välillä?”. Siksi ajattelin kertoa teille hieman enemmän tästä Pinot-perheen vähemmän tunnetusta jäsenestä.

Ironista, että rypälelajike, joka on niin näkyvästi esillä Champagnessa (se on alueen laajimmin istutettu lajike), on se, että Pinot Meunier on oikeastaan vain luotettava työjuhta viininviljelijöille. Se voi kasvaa rohkeasti siellä, missä yksikään viiniköynnös ei ole ennen käynyt! Sen supervoima on se, että se sopii paikkoihin, joissa on liian kylmä Chardonnaylle ja Pinot Noirille, ja koska se kypsyy nopeammin, se voi olla vakuutusrypäle vaikeiden viinivuosien aikana.

Ehkä Henry Best ajatteli juuri tätä istuttaessaan viiniköynnöksiä Concongella Creekin varrelle vain vuotta ennen kuin Best’s alkoi tuottaa ensimmäistä vuosikertaansa. Se on punainen rypäle, jonka poimimme joka vuosi aikaisintaan. Best’sillä on maailman vanhimmat Pinot Meunier -viiniköynnökset. Viinikriitikko James Halliday kutsuu tuloksena syntyvää viiniä “nestemäiseksi historiaksi”.

Millerin Burgundin alku

Meunier tarkoittaa muuten ranskaksi “mylläriä”. Nimi on peräisin lehden pohjan valkoisesta väristä, joka näyttää siltä kuin se olisi kastettu jauhoihin. Best’sin tiimi kutsui sitä pitkään nimellä Miller’s Burgundy. Muiden rypäleiden kanssa sekoitettuna se auttaa pehmentämään makua, mutta Pinot Meunierilla on myös omat erityiset makunsa. Siinä on paljon samankaltaisia makuja ja aromeja kuin sisaruksessaan Pinot Noirissa, mutta sen happamuus on korkeampi, ja siinä on enemmän sitrushedelmiä ja kevyempi, vähemmän maanläheinen profiili. Siinä voi myös esiintyä hieman sikarin savuisia makuja. Yllättävää on kuitenkin se, että näin yleiseksi rypälelajikkeeksi sitä pullotetaan harvoin yksittäisenä lajikkeena.

Best’s on yksi harvoista viinitiloista maailmassa, joka tuottaa puhdasta Pinot Meunieria. Ja se on suhteellisen uusi ilmiö. Isäni muistin ja kirjanpitomme mukaan Pinot Meunier’ta alettiin tuottaa lajikkeena vasta vuonna 1967, juuri kun viiniköynnökset täyttivät 100 vuotta. Kutsuimme näitä ensimmäisiä pullotuksia Millerin Burgundiksi.

Viisi vuosikymmentä myöhemmin muistan yhä tuon vuoden 67 suuren sadon ja ehdotin isälleni, että valmistaisimme pelkkää lajiketta, koska yleisön kiinnostus Australiasta peräisin olevia pöytäviinejä kohtaan oli juuri alkanut herätä. Minun on tunnustettava, että tuolloin emme tienneet, että Pinot Meunier oli yksi kolmesta klassisesta samppanjalajikkeesta.

Huolimatta siitä, että Pinot Meunier ei vanhennu hyvin, vaikka olimme sitä mieltä, että vuoden 1967 Miller’s Burgundy on yksi parhaista punaviineistä, joita meillä on kellarissamme nykyään. Tuoreimmalla vuosikerrallamme, 2017:llä, on vähintään 20 vuoden juomaikkuna.

Kymmenen vuotta sen jälkeen, kun minusta tuli osa Thomsonin perheen kolmatta sukupolvea, joka työskentelee Best’sissä viinivuosien parissa, istutimme toisen hehtaarin (0,6 hehtaaria) Pinot Meunier’ta vuonna 1971.

Yllätys luvassa, vuosisata myöhemmin

Nyt takaisin alkuperäiseen vuoden 1868 istutukseen. Opimme siitä jotain mielenkiintoista 1970-luvulla ampelografian ansiosta. Viinitarhalla oli 85 prosenttia karkealehtisiä ja 15 prosenttia sileälehtisiä köynnöksiä. Kävi ilmi, että sileälehtiset köynnökset olivat itse asiassa Pinot Noir -viiniköynnöksiä.

Muuten CSIRO sai Cooperative Research Centre for Viticulture -organisaationsa kautta selville totuuden Pinot Meunierin alkuperästä ja päätteli, että mutaatio tarkoitti, että se ei reagoinut tiettyyn kasvuhormoniin. Tämä tarkoittaa, että muutos tapahtui vain niin sanotussa epidermissolukerroksessa, eli uloimmassa solukerroksessa, mikä tekee siitä kimeeran, joka on kuitenkin pohjimmiltaan Pinot Noir.

Viimeisten 50 vuoden aikana olemme keskittyneet korostamaan tämän rypäleen ainutlaatuisia ominaisuuksia. Muutimme nimen Miller’s Burgundysta Best’s Pinot Meunier’ksi 70-luvun alussa, ja vuodesta 1977 lähtien olemme toisinaan ottaneet mukaan myös vuoden 71 viiniköynnösten rypäleitä. Viiden vuoden ajan 80-luvun puolivälistä alkaen yhdistimme sen 60/40-sekoitukseen, jossa käytimme vuonna 1980 istuttamaltamme pieneltä lohkolta ja vuonna 1987 istutetulta suuremmalta 1,8 hehtaarin viinitarhalta peräisin olevaa Pinot Noir -viiniköynnöstä. Hieman yli 20 prosenttia tuosta toisesta istutuksesta (0,41 hehtaaria) otettiin alkuperäisen vuoden 1868 lohkon 15 prosentista, ja niistä valmistamamme viinin nimi on nykyään Best’s Old Clone Pinot Noir..

Kymmenen vuotta kului, ennen kuin päätimme, että vuoden 1980 istutuksen rypäleet olivat riittävän hyviä seisomaan omilla jaloillaan. Ensimmäinen puhdas Pinot Noir -viinimme valmistui vuonna 1991, ja tämä viini valmistetaan nyt yhdistelmästä vuoden 1980 ja vuoden 87 viinitarhoja. Samaan aikaan palasimme valmistamaan Pinot Meunier’ta – “Old Vine” -versiota alkuperäisistä vuoden 1868 istutuksista, mutta vain silloin, kun vuosikerta on tarpeeksi hyvä, ja “Young Vine” -versiota vuoden 71 lohkolta (johon lisätään vuoden 1868 viiniköynnös silloin, kun emme tee “Old Vine” -versiota).

Kulttiklassikko

Olen iloinen voidessani todeta, että Old Vine Pinot Meunier -viinistä on tullut eräänlainen kulttiviini. Teemme paljon työtä sen valmistamiseksi: poimimme ja lajittelemme rypäleet käsin, käymme ne pienissä avoimissa käymisastioissa ja kypsytämme ne sitten ranskalaisessa tammessa. Olemme siitä niin ylpeitä, että se on osa Best’s Icon Range -valikoimaa muiden lippulaivaviineidemme, Thomson Family Shirazin ja Bin No. 0 Shirazin, rinnalla.

Ja kuten aiemmin totesin, yleisen käsityksen mukaan Pinot Meunier ei vanhene, mutta luulen, että olemme osoittaneet heidät vääriksi! Bestin viinintekijä Justin Purser rakentaa Old Vine -viiniköynnöksen yli 20 vuoden elinikää varten, jotta tämän kiehtovan rypälelajikkeen lisäkompleksisuus paljastuisi.

Ehkäpä suosikkikomplimenttini Old Vine Pinot Meunierille tuli James Hallidaylta, kun hän maistoi vuoden 2017 viiniä ja sanoi, että yli 70 viinin joukossa, joita hän maistelee päivittäin Wine Companion -lehteä varten, “tunnustan syyllisyyteni” siihen, että hän nielaisi tämän viinin maistiaistensa aikana.

Alan legenda antoi sille upeat 98 pistettä, ja jätän sinulle Hallidayn kuvauksen 2017 Old Vine Pinot Meunierista selittämään, miksi tämä on niin erityinen viini.

“Sen pituus on huikea, tuoksuva tuoksu on seireenin kutsu, maku silkkinen”, Halliday kirjoitti.

Nostan maljani Pinot Meunierin kunniaksi.