Aiheuttaako viinin juominen päänsärkyä?

15. elokuuta 2019 | Best’s Wines

Meiltä kysytään usein, miksi viini voi aiheuttaa päänsärkyä. Vaikka liiallinen viinin juominen ja liian vähäinen veden juominen voi hyvinkin aiheuttaa krapulan ja päänsäryn seuraavana aamuna, viini itsessään on harvoin syyllinen. Siksi ajattelimme, että on aika kumota myytit ja selventää tosiasiat.

Sulfiitit eivät ole ongelma

Vanhat kunnon sulfiitit (tai sulfiitit) ovat saaneet vuosien varrella huonon maineen, mutta on syytä huomata, että niitä esiintyy luonnostaan kaikissa viineissä – myös luomuviinissä – enemmän tai vähemmän, ja niitä lisätään useisiin elintarvikkeisiin säilöntäaineena. Sulfiitit auttavat luonnostaan säilömään viiniä ja estämään hapettumista, joten niitä lisätään joskus myös viininvalmistusprosessissa.

Vaikka sulfiitit ovat harmittomia suurimmalle osalle viininjuojista, ne voivat toisinaan aiheuttaa allergisia tai astmaattisia reaktioita, minkä vuoksi useimmissa viinien etiketeissä ilmoitetaan niiden esiintymisestä. Nämä reaktiot ilmenevät todennäköisemmin hengitysvaikeuksina.

Viinipäänsärkysi johtuu todennäköisemmin yhdestä tai useammasta seuraavista tekijöistä:

Tanniinit
Toinen luonnossa esiintyvä yhdiste, tanniinit, joita on rypäleiden kuoressa, siemenissä ja varsissa, ovat olennaisen tärkeitä viinin rakenteen luomisessa sekä “kuivan” tunteen aikaansaamisessa suussa, kun viiniä juodaan. Tanniinit ovat hyvä antioksidanttien lähde, ja niitä on myös monissa muissa elintarvikkeissa, kuten teessä.

Tanniinit vapauttavat elimistössä serotoniinia, joka on välittäjäaine, jonka liian korkea pitoisuus voi aiheuttaa joillekin ihmisille päänsärkyä. Tässä tapauksessa punaviini on todennäköisempi tekijä, sillä toisin kuin valkoviinin valmistuksessa, prosessissa käytetään koko rypäle, jolloin tanniineja säilyy enemmän.

Voit kokeilla, aiheuttavatko tanniinit päänsärkyäsi, keittämällä kupin mustaa teetä ja antamalla sen seistä noin 10 minuuttia ennen juomista (ilman maitoa tietenkin). Jos teetä haudutetaan liikaa, kaikki tanniinit vapautuvat, joten jos pää alkaa jyskyttää, se voi hyvinkin olla syynä.

Jos näin on ja haluat silti juoda mieluummin punaviiniä, on luultavasti parasta välttää paksukuorisempia (ja siten tanniinipitoisempia) punaisia rypäleitä, kuten shirazia, cabernet sauvignonia, zinfandelia tai malbecia, ja nauttia sen sijaan kevyempiä punaviinirypäleitä, kuten pinot noiria, grenachea ja merlot’ta. Pinot Meunier Pinot Noir ja Old Clone Pinot Noir -rypäleemme saattavat olla juuri sitä, mitä lääkäri määräsi!

Histamiinit
Nämä kemikaalit ovat pahoja poikia, jotka aiheuttavat monia allergisia reaktioita, kuten yleisiä oireita, kuten silmien kipeytymistä ja nuhaa, kun siitepölykausi on täydessä vauhdissa. Kehomme tuottaa histamiineja, joita laukaisevat tietyt säilötyt ja fermentoidut elintarvikkeet, kypsytetty punainen liha ja juustot sekä olut ja punaviini.

Jos elimistön reaktio on liian voimakas, se tuottaa liikaa histamiineja, mikä voi ilmetä allergisina oireina tulehduksen kautta. Tästä huolimatta on olemassa koulukunta, joka on havainnut hyvin vähän yhteyttä histamiinien ja päänsäryn välillä. Yksi yksinkertainen tapa torjua reaktion mahdollisuutta on kuitenkin ottaa antihistamiinia ennen punaisen lasin kaatamista. Ole kuitenkin varovainen ja varmista, että se on sellainen, joka ei nukuta.

Vaihtoehtoinen – ja paljon miellyttävämpi – tapa auttaa välttämään päänsärkyä, jos olet herkkä histamiineille, on vaihtaa kuivaan valkoviiniin, sillä se sisältää mahdollisimman vähän histamiinia laukaisevia aineita. Lasillinen tai kaksi Best’s Great Western Riesling -viiniä saattaa olla tässä tapauksessa ratkaisu. Mielenkiintoista on, että koska samppanja valmistetaan punaisten ja valkoisten rypäleiden yhdistelmästä, se aiheuttaa hieman todennäköisemmin päänsärkyä kuin pelkästään valkoisista rypäleistä valmistettu kuohuviini.

Sokeri
Viinissä luonnostaan olevat sokerit toimivat samalla tavalla kuin muutkin sokerit, sillä ne kuluttavat elimistömme vettä. Yhdistettynä viinin muihin luontaisesti kuivuutta poistaviin ainesosiin, kuten tanniineihin ja alkoholiin, se on voimakas yhdistelmä. Juuri tässä kohtaa on tärkeää huolehtia riittävästä nesteytyksestä, sillä vesi on välttämätöntä, jotta nämä aineet voidaan käsitellä tehokkaasti elimistössä.

Neuvo juoda runsaasti vettä alkoholia juodessasi varmistaa, ettei elimistösi vedä vettä tietyistä kehon osista muihin, jotka saattaisivat tarvita sitä. Jos olet nestehukkainen, tunnet sen ensimmäisenä päässäsi – ja se tarkoittaa päänsärkyä. Tämän vuoksi krapulan oireita, kuten jyskyttävää päänsärkyä, voi lieventää pitämällä vedensaantia yllä viininjuonnin aikana.

Saatat myös huomata, että makeammat tyylit, erityisesti jälkiruokaviinit, saattavat pahentaa päänsärkyä niiden korkean sokeripitoisuuden vuoksi. Huomaa myös, että moniin massatuotettuihin, halvempiin viineihin on lisätty sokeria käymisen aikana niiden alkoholipitoisuuden nostamiseksi, joten sanonta, jonka mukaan halpojen punaviinien tai valkoviinien välttäminen on hyvinvoinnin kannalta parempi, voi olla totta.

Älä siis syytä päänsärkyäsi liikaa punaviinipullon sisältämistä sulfiiteista – siihen voi olla monenlaisia muitakin syitä. Paras tapa välttää kipu on pitää mielessä valitsemasi viinityyli ja juoda runsaasti vettä samalla.