5 asiaa, jotka sinun on tiedettävä viiniköynnöksen karsimisesta

3 kesäkuu 2020 | Blogini luokka | Best’s Wines | Best’s Wines

On monia tekijöitä, jotka määräävät, miten karsimme viinitarhamme, jotta saamme parhaan mahdollisen hedelmällisen (mutta ei liian hedelmällisen) ja laadukkaan sadon vuodesta toiseen. Se muuttuu vuodenaikojen mukaan, ja joskus luontoäiti ottaa ohjat käsiinsä, jolloin se ei ole enää käsissämme. Viininviljelytiimimme työskentelee kuitenkin ahkerasti varmistaakseen, että viiniköynnöksemme säilyvät ja että niille annetaan kaikki mahdollisuudet menestyä. Eri alueet, maaperä, ympäristö, rypälelajike ja viinin tyyli vaikuttavat kaikki valitsemaamme menetelmään.

Kun sää muuttuu kylmemmäksi, keskitytään viinitarhassa karsimiseen viiniköynnösten ollessa lepotilassa. Seuraavassa on luettelo viidestä tärkeimmästä asiasta, jotka sinun on tiedettävä.

1. Miksi viiniköynnöksiä karsitaan?

Viiniköynnös voi olla erittäin tuottava kasvi oikeana vuodenaikana, mutta karsimalla köynnöstä voimme itse asiassa “kertoa” jokaiselle kasville, kuinka monta rypäleitä haluamme sen tuottavan tulevalla kaudella. Grampiansissa Bestin viinitarhoilla otamme huomioon ilmaston, maaperän sekä viiniköynnösten iän ja elinvoimaisuuden päättäessämme, kuinka monta silmua jätämme köynnökseen, kun leikkaamme käsin. Sen lisäksi, että karsiminen vaikuttaa satoon (tuotettujen rypäleiden määrään), se vaikuttaa myös sadon tasapainoon, tasalaatuisuuteen, kestävyyteen ja elinkelpoisuuteen.

2. Milloin on paras aika karsia viiniköynnökset?

Karsinta tehdään talvella, kun viiniköynnökset ovat lepotilassa. Kun uutta viinitarhaa perustetaan, nuoria viiniköynnöksiä karsitaan huolellisesti erityisesti kolmena ensimmäisenä vuotena. Näin varmistetaan, että viiniköynnökset kasvavat oikealla tavalla ja että ne voivat kukoistaa ja tuottaa hyvin viiniköynnöstä monien vuosien ajan.

3. Mistä viiniköynnökset pitäisi karsia?

Terveiden, vakiintuneiden viiniköynnösten karsimisessa on kyse siitä, että karsitut kepit pidetään noin käden levyisinä toisistaan kunkin viiniköynnöksen pysyvän oksan varrella. Me Best’sissä pyrimme tähän etäisyyteen, jotta saavutamme sato- ja laatutavoitteemme, joka on 6-8 tonnia viiniköynnöshehtaaria kohti. Jos viiniköynnökseen jätettäisiin enemmän versoja (nuppuja sisältäviä varsia), se tuottaisi liikaa hedelmiä ja lehtiä, jolloin auringonvalo ei pääsisi niin hyvin tertuihin. Muilla ilmastollisilla alueilla, joilla on mahdollisesti enemmän auringonvaloa ja erilaiset maaperät, voidaan haluta enemmän rypäleitä ja korkeampia satoja, joten viiniköynnöksistä leikataan vähemmän keppejä.

4. Kenen pitäisi karsia – onko käsin karsiminen parempi kuin koneellinen karsiminen?

Mekaaninen karsinta vs. käsin karsinta on viininviljelyssä kiistelty asia. Suurilla, kaupallisilla viinitarhoilla tasaisessa maastossa voidaan käyttää mekaanista harvesteria vanhan kasvuston poistamiseen lepotilassa olevasta viiniköynnöksestä seuraavaa viinikauden valmistelua varten. Laadukkaiden viinien valmistuksessa ja joillakin viinitarhoilla, joilla ei voida käyttää mekaanisia puimureita, tarvitaan kuitenkin ammattitaitoisen viininviljelijän tarkkuutta ja huolellisuutta, joka perustuu käsityöhön. Näin varmistetaan viiniköynnöksen tasapaino ja makupitoisuus seuraavan vuoden sadossa. Sähkökäyttöisten leikkureiden käyttö karsinnassa auttaa meitä hallitsemaan väsymystä ja välttämään RSI-vammoja (toistuvan rasituksen aiheuttamat vammat). Näin saavutamme saman karsinnan laadun klo 16.00 kuin aloittaessamme klo 7.00 aamulla!

5. Mikä on paras tapa karsia viiniköynnöksiä?

Alueesta ja ilmastosta riippuen viiniköynnöksiä voidaan karsia monella eri tavalla. Great Westernin Best’s Wines -yrityksessä käytämme kahta pääasiallista karsintatapaa: kepin karsintaa ja kannaksen karsintaa. Näiden luokkien sisällä on useita variaatioita, kuten se, mihin suuntaan viiniköynnökset koulutetaan, jätetäänkö viiniköynnökseen yksi verso (leikattu varsi, jossa on kaksi silmua) vai “sormi ja peukalo” (kaksi versoa, joissa kummassakin on kaksi silmua) versokarsinnan yhteydessä. Ruokoköynnösten karsimisessa käytetään kaarevia keppejä ja kepin ja kannuksen karsimismenetelmiä.

    Kepin karsintaa

  • (

    tunnetaan myös nimellä guyot) on käytetty pitkään

  • monilla maailman viileämmän ilmaston alueilla, koska sen tiedetään rajoittavan pakkasvaurioita. Tämä johtuu siitä, että kaikki kasvusto leikataan jokaisen kasvukauden jälkeen takaisin runkoon, mikä rajoittaa viiniköynnöksen puumaista kasvua. Viiniköynnös leikataan käsin, ja vain yksi tai kaksi vartta valitaan seuraavan vuoden satoa varten. Kun se tehdään oikein, kepin karsiminen tuottaa tasaisemman sadon, koska auringonvalo tuottaa pidennettyihin kepin silmuihin enemmän hedelmällisiä silmuja kuin versoihin. Versojen

  • karsiminen

    (tunnetaan myös nimellä cordon ) on

  • perinteisempi karsintamenetelmä, jota käytetään yleisesti alueilla, joilla on lämpimämpi ilmasto. Tämä karsintatapa on kuitenkin tulossa yhä suositummaksi, koska sen ansiosta rypäleiden laatu ja joustavuus ovat parempia. Cordon (päävarsi) pysyy kiinni ristikkolangassa, ja viiniköynnös karsitaan takaisin noin käden leveyden etäisyydelle toisistaan, ja kussakin on kaksi silmua. Meillä

  • Best’sissä ja kaikilla hyvillä viinitarhoilla pyritään siihen, että viiniköynnöksessä on joka vuosi sama määrä versoja ja silmuja, jotta viiniköynnös olisi johdonmukainen ja tasapainoinen ja jotta Best’s-viineihin saataisiin parhaat mahdolliset hedelmät.

Sugarloaf Creekin viinitarhan päällikkö Robin Kuchel selittää lisää kannusten karsimisesta alla.