Mikä on “hyvä hinta-laatusuhde”?

5 toukokuuta 2021 | Brand Stories, Cellar Door | Best’s Wines | Best’s Wines

Elokuussa 2020 Best’s Wines nimettiin Halliday Wine Companionin vuoden 2021 Best Value Winery of the Year -viinitilaksi. Tämä arvostettu tunnustus myönnetään vuosittain yhdelle australialaiselle viinitilalle tunnustuksena niiden omistautumisesta korkealaatuisten viinien jatkuvaan tuottamiseen. Palkinto edustaa viinien rahallisen arvon lisäksi myös itse viinitilan periaatteita ja viininvalmistuskäytäntöjä. Se on tunnustus, josta olemme uskomattoman ylpeitä. Tämä johtuu siitä, että viininvalmistusfilosofiamme ytimessä on sellaisten viinien valmistaminen, jotka ovat asiakkaidemme saatavilla ja joista he voivat nauttia laajalti. Tällainen keskittyminen on varmasti antanut monille viiniä rakastaville kuluttajille mahdollisuuden löytää viinejämme ja tutustua joihinkin parhaiten varjeltuihin salaisuuksiimme.

Bestin viinintekijä Justin Purser sanoo, että kaikkien viinien pitäisi olla hintaluokasta riippumatta hyvä hinta-laatusuhde: “Aina kun ostat pullon viiniä, etsit viime kädessä arvoa hinnasta riippumatta.” Justin uskoo, että jokainen haluaa tuntea ostamansa tuotteen olevan käyttämänsä rahan arvoinen – huippuluokan back vintage -julkaisuista aina aloitteleviin quaffing-viiniin.

Tämä pätee erityisesti Bin No. 1 Shirazin tai Great Western Rieslingin kaltaisiin viineihin, sillä markkinat ovat erittäin kilpaillut tässä hintaluokassa, ja kuluttajilla on runsaasti valinnanvaraa tässä valikoimassa. On olennaista, että viinit ovat melkein ylipäätään hyviä ja että kokemus on positiivinen. Kun Justin puhuu siitä, että kaikkien viinien on oltava hintansa arvoisia, hän tarkoittaa, että viinin on vastattava odotuksia, jotta vältytään pettymyksiltä.

Justinilla on kokemusta viininvalmistuksesta eri puolilta maailmaa, ja hän jatkaa varmasti Bestin talon tyylin hiomista ja viinin pienten osatekijöiden hienosäätöä, joilla on merkitystä. Kun viiniä valitaan, Justinin neuvo on, että ei kannata huolehtia liikaa alueesta, vuosikerrasta, lajikkeesta tai vuodesta, vaan pikemminkin ottaa huomioon tuottajan yleinen johdonmukaisuus. Vaikka jotkut tuottajat voivat saada erinomaisen hedelmäpalstan, sitä voidaan käsitellä huonosti eri kohdissa viininvalmistusprosessin aikana. Justin sanoo: “Filosofiamme on kohdella kaikkia rypäleitä kuin ne olisivat peräisin Thomsonin perheen viinitarhalta. Tämä tarkoittaa, että kaikki rypäleet saavat parhaan mahdollisen kohtelun viinitarhalla ja viinitilalla. Laatu on ensisijainen tavoitteemme.”

Vaikka Halliday Companionin yksinkertainen algoritmi luokittelee yksittäiset viinit arvon mukaan (hinnan ja pisteiden perusteella), Halliday sanoo, että vuoden parhaan hintaluokan viinitilan nimeämisessä otetaan huomioon monia muitakin tekijöitä. Viime vuonna hän kuitenkin viittasi erityisesti laajempaan kontekstiin ja totesi:

“Monta vuotta sitten luotiin perusalgoritmi, jossa otettiin huomioon kunkin Wine Companion -lehden arvioitavana olleen viinin hinta ja sen saamat pisteet, jotta maistiaisarvion loppuun voitiin automaattisesti lisätä ‘erityisen arvokas’ rosetti. Se poisti pelistä tunnereaktion, joka sai minut kirjoittamaan ‘hyvä arvo’ tai ‘suuri arvo’ osaksi maisteluilmoitusta. Erillisinä sanoina nämä sanat olivat järkeviä, mutta ongelmana oli se, että niihin vaikutti koko joukko asioita, jotka saattoivat vaikuttaa huomautusten oikeudenmukaisuuteen tai epäoikeudenmukaisuuteen. Lyhyesti sanottuna se ei ollut johdonmukaista.

Voidaan sanoa, että parhaan arvoisen viinitilan pitäisi olla se, joka kerää eniten ruusukkeita tai korkeimman osumaprosentin. Molemmat ovat tärkeitä, mutta tässä tapauksessa on vielä muita tärkeitä tekijöitä, jotka pitäisi ottaa huomioon, ja tämän vuoden voittajalla on niitä runsaasti.”

Halliday on jo pitkään ollut tietoinen Best’sin filosofiasta ja siitä, miten olemme lähestyneet viiniemme valmistusta viimeisten 150 vuoden aikana. Puhuessaan Best’s Winesista Halliday toteaa: “Tuoksussa ja maussa on lähes luminesenssi, ja [viinien] kiistaton kyky elää niin kauan kuin haluaa.” Hän viittaa oikeutetusti Vanhan viiniköynnöksen Pinot Meunier -viineihimme parhaana esimerkkinä viinien arvosta. Sadan dollarin hintaluokassa ja vuonna 1867 istutetuista 1,2 hehtaarin viiniköynnöksistä peräisin oleva viiniköynnös on varmasti “lyömätön arvo”.”

Vaikka valikoimamme ikonit, kuten Pinot Meunier, jotka ovat harvinaisia ja joiden tuotanto on rajoitettua, nousevat usein valokeilaan, olemme yhtä ylpeitä Great Western -valikoimasta. Kuten Halliday totesi: “Ben Thomson ja hänen isänsä Viv viittaisivat todennäköisesti myös 25 dollarin hintalappuun, joka koskee ydinsarjaa, joka koostuu vuoden 2019 Rieslingistä, 2019 Pinot Noirista, 2018 Shirazista, 2018 Shirazista, 2018 Cabernet Sauvignonista ja 2019 Dolcettosta, jotka kaikki ovat saaneet 95 pistettä joko Jane Faulknerilta tai minulta. En ole yrittänyt tehdä rikosteknistä hakua, mutta en muista, että viiden ydinlajikkeen brändi olisi tullut esiin näin johdonmukaisesti.”

Olemme ylpeitä voidessamme liittyä muiden Halliday Wine Companionin Best Value Winery -viinitilan saajien joukkoon, kuten Hoddles Creek Estate (2015), West Cape Howe Wines (2016), Larry Cherubino Wines (2017), Grosset (2018), Provenance Wines (2019) ja Domaine Naturaliste (2020), ja odotamme innolla, että pääsemme onnittelemaan uusinta saajaa elokuussa.